måndag 9 november 2009

Gamla fynd

Gamla och gamla? Ja, det beror på hur man ser på det. 47 miljoner år är rätt gammalt, men det är inte så gammalt som fynd. Den lilla damen döpt till Ida, fossilet av någon slags primat funnen i en gammal vulkankrater där nuvarande Tyskland ligger. Hon är ju rätt gammal. Fast ung..
På den tiden när hon skuttade runt, så gott det nu gick med en bruten handled, kanske inte Tyskland var riktigt påtänkt. Men kanske mänskligheten på ett sätt var det. Utvecklingen mot människan var i varje fall påbörjad och inväxlad på det spår vi nu rusar fram på. Nu mot okända växlar och stoppbockar. Solkurvor, rälsbrott och en ändstation...och det började 47 miljoner år tidigare. Cirka...
Svindlande vad vi människor vet mycket om allt möjligt nuförtiden. Genom datortomografer, kol-14metoder och andra fantastiska Guds uppfinningar. Nu har inte Herregud tillfört mej speciellt mycket avseende evolutionen, men jag tycker att vi borde använda en större del av vårt samlade vetande till att hålla oss på det gamla skraltiga spåret, sakta in lite och kolla av hur växlarna ligger framöver. Inte bara knäppa händerna och be att det håller. Det är precis på gränsen nu, med banans kapacitet och vår förmåga att bedriva denna persontågstrafik som mänsklighetens SJ.
47 miljoner år var det....Men om 47 år? Var står tåget då? Eller tuffar det på bara som vanligt ?

Halvgammal var den musik som hittades i musiksamlarens gömmor nyligen. Brilliant skapad av en halvung pianist. Vår främste pianist som tyvärr bara blev halvung, men som självklart, och välförtjänt, blev känd i svartvit tv. Toner som egentligen inte finns bland svarta och vita tangenter lektes fram. Säkert på fullt allvar.
Jag minns så väl en folkvisa som blev till jazz i direktsänd svartvit tv hos Hyland. Den hörnan gick rätt i mål.

2 kommentarer:

  1. fyndigt, den sista meningen. den är du nog stolt över ;)

    SvaraRadera
  2. Japp! Nån gång får man till det lite...Det kändes som att det gick rätt in, när jag för första gången hörde Söderhamns Jan Johansson tillverka egna unika toner på ett piano. Och som om det var direkt ur fingrarna.

    SvaraRadera