söndag 29 november 2009

Pepparkakshästar

De stod där och försökte omsätta sina bakverk till klassens Spanienresa. Jag tror att ruljansen inte nådde riktigt de höjder som ungdomarna önskade. Ett rejält stödköp gjordes för att slippa dåligt samvete, och för att få hem lite fikabröd som man ändå skall ha.
Och några bekanta profiler gräddade sina kolbullar samtidigt som ett hästekipage med pinglor doftade förbi. Då kände man lite av stämning, men det var mer som från en kolarskog än från jul på stan.
Det hade underlättat om det varit mer folk på julskyltningen idag men vanligt folk kan ha annat att göra än att ränna på stan för att shoppa.
Just julskyltning är ett begrepp som inte stämmer så bra, för jag såg knappt något julpynt, tomtar eller liknande under en dryg timme på gatorna. Det enda speciella var en ful pelikan som skrämde barn när han delade ut något. Inte så mysigt att få en pelikannäbb ner i sittvagnen när man tror mer på tomten.
Förr pyntades skyltfönster vackert och efter konstens alla regler, kanske med en tävlingsinstinkt bakom. Att förlora pyntningen mot grannbutiken eller konkurrenten såg inte bra ut. Nu ser det inte bra ut i någon affärsskyltning. Idag verkar det att räcka med att hafsa ut ett par meter glitter och en ful plasttomte. Jag tindrar inte med ögonen åt det.
Vi köpte en mössa på sportaffären och sedan var skyltsöndagen över. Det inköpta fikabrödet smakade trots allt bra efteråt, men mössan som passade så bra i affären rämnade rejält när den tappade tråden. Vi har som tur är ett kvitto från skyltsöndagens huvudsakliga inköp. Men när det gäller bullarna, där var det svart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar