lördag 26 december 2009

Kvarsittning i körskolan

Ekodriving heter det nya man får lära sej på körskolan. Det innebär att man kör mjukt, planerar och använder motorbromsen så mycket det går. Ett ryckigt och energikrävande körsätt är passé. Lägre motorvarv är inne.
Nu när det har varit en lugn helg i några dagar kom jag att tänka på att det passar den mänskliga kroppen utmärkt. Just att släppa på gasen i tid och motorbromsa ner farten mjukt när det behövs, och sen köra på lägre varv. Och det rullar på ändå.
Vi tar oss fram lugnt och vänligt dit vi vill. Jag ger mej tusan på att det går lika fort framåt ändå i praktiken, men skönare och säkrare. Och det blir absolut mer bränsle kvar i tanken.
Största problemet så här i jultider är ju att det fylls på onödigt mycket vanligt bränsle bara, men nu patar jag mer om annat sorts viktigare bränsle. Energin som vi verkligen behöver för att få till en bra vardag. Den som kommer från bra dagar med positiva vibbar och ett lagom tempo. Det skall vi fylla tankarna med, och använda på ett vettigt sätt. Inte bränna av det genom gas-stopp-gas-stopp hela tiden och sen glömma att fylla på dessutom.
Det är bra med en lugn stund till efteranke, för att till exempel påminna sig motorbromsens fenomenala kapacitet. Det var ingen bromspedal som pressades ner hårt i golvet först, utan det var rätt växel och minskat gaspådrag som styrde det till rätt fart.
Jag måste bara finna ett bättre ord för det. Det funkar inte med att använda engelska jämt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar