måndag 12 april 2010

Vårlänkar och kedjelås

Våren inte bara ger, utan även tar. Moppetider, förstår ni.
Åka moppe gör man nästan året runt, men lagar gör man...hela året runt, men mest på våren. Dagsaktuellt: Kedjebrott, med smärre biverkningar. Inget allvarligt alls, och grejor till biverkningarna kommer på posten i veckan.
Jag funderar att sätta sensorer vid kedjan som känner av när den slakar, och givetvis koppla detta till en kraftig mistlur...eller till ett aggregat med 20 000 volt, mellan styret och sadeln. Det borde väl uppmuntra till regelbunden kontroll av kedjan?

För några dagar sedan slokade handtaget på ytterdörren, efter fjäderbrott. Det är inte kul när dörrar krånglar. Dörrar är vitala delar av ett hus, och detta måste åtgärdas insåg vi.
Snåljag, som högst ovilligt köper en ny låskista, även om det börjar bli dags, utsåg sonen till låssmed. Anledningen till detta var min upptäckt att källardörren hade ett liknande lås, och detta gav sig låssmeden rask på, med buller och bång. Ja, eller liknande ljud...
Vändning av kolvarna mellan h och v...... och kastbyte av blecket krävdes, men det innebar ju bara lite skruvning utan övrig åverkan.
Det blev ett perfekt resultat på ytterdörren! Som nytt...ja det var ju nästan oanvänt, det källarlåset. Och justering var helt överflödig. Det sa ju bara....klick...när det gick i lås.
Och där nere i skymyndan hänger det nu ett handtag på trekvart. Det ser ut som att det alltid har hängt så, men jag letar fram en gummisnodd så länge, tills en ny fjäder införskaffats. Det kan ta en tid, nu i vårstöket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar