söndag 28 juni 2009

Ett varv om dagen

Pallade bara med en utflykt idag. Inte två. Järvsö, Delsbo, Forsa, Långvind och sedan Hemköp. Det var lagom, i den mer normala värmen idag. Skönt. Kopplat bort en hel dag, och när man kommer hem så har man lättat upp sig lite. Piggat till sig och laddat om skallen.
Lång Hans i Järvsö är ett lugnt och mysigt gammalt ställe. Där satt vi idag och åt fantastiska mackor, gjorda på flingsaltat bröd, med lufttorkad skinka och mozzarella mm. Och det ingår alltid påtår, tretår osv. Jag hoppade över osv.
Sedan blev det till att bese Delsbo. Det gick fort.
Men Forsa ägnade vi längre tid åt. Där köptes glass hos mannen med Forsas hårigaste armar. En glass hade dubbla pappersomslag. Det är bra att vara noga. Men vi hittade inget hår i de andra ändå, som tur var.
Långturen fortsatte till Långvinds Bruk, där man brukat skogen och vattnet till att framställa järnprodukter, för att sedan skeppa ut dem via den lilla hamnen. Man fraktade även in malmen med båt, från stockholms skärgård! Det slog stopp i masugnen i början på seklet när orimliga investeringar krävdes för att överleva. Men fyrahundra personer hölls sysselsatta under den tid som det var riktigt drag i spisen. Jag tror själva spisen var borta nu, men kaffe fanns det kokt.
Annars var det mest intressanta att på grundvatten där, studera spiggar som vaktade sin avkomma. Agressiva som små nålar när de jagade undan allt vad annan fisk hette, från sitt yngelbo. Arbetssamt att vara farsa...
Ja, men sen åkte vi väl hemåt, nöjda och glada, tror jag.... Handlade liten kasse med bara viktigaste...Stekte lite fläsk till i morgon, åt lite sill och ägg, och drack kvällskaffe. Det var rätt så på pricken som det skulle vara det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar