lördag 23 maj 2009

Lös och ledig

Det var skapligt med folk nere på stan idag. Giffarna försökte springa in lite kulor genom sitt sponsorlopp, och faktiskt till toner av en blåsorkester från kustbandet. Eller så hette de så, rent utav.
Det var andra dagen på ett utbyte mellan Söderhamnarna och Bollnäs Ungdomsorkester, för i går var BUO hos dem och tutade. Det är bra att det finns samarbetsavtal ibland, och inte bara konkurrens. Men musik förbrödrar, och i vissa sällsynta lägen kanske även bandy gör det? Fler frågetecken skulle behövts nu?????......??? Räcker!! ?
Jag plockade sedan upp trumpetsonen, nu lite mer normalt klädd, för att köra hemåt. Det var hans oficiella, haha, andra övningskörning och det går ju riktigt bra. eftersom han fuskat så förbannat före. Så nu blir det mer bensinräkningar än vanligt, med två som övar.
Vi satte sedan igång med lite vedkapning. Det är en procedur först, att ställa i ordning med tre maskiner, så att det funkar så bekvämt som möjligt.
Först skall elevatorn på plats. Den lugna 25:åringen med tickande kedja och klappande plåtlucka, som bär in och upp i boden, så flitigt. Den konstruktören måste vara nöjd!
Sedan placeras det dit en hydraulklyv av modernt snitt. Kraftig och oljig. Krash och gnissel, riktigt knäckande klyvljud.
Sedan den lilla korta kapen, snabb och skrikig. Elak fan om man strular me´ han. Det undviker vi, genom omvägar och respekt. Men skjuter vedträn bakut ibland gör han, när man slarvar med att ta undan.
Det är musik de dagar det trallar på med ved, ibland entonigt, men ett speciellt ljud som inte stör mig. Det störde inte heller att sonen var ovanligt intresserad av att hjälpa till idag. Vi firade ner elevatorn från andra facket i boden och spelade upp den, med blocket, i det tomma facket. Där skall det snart vara kanske 25 kubikmeter, även om allt inte är hemma på gården ännu.
Sedan plockade vi på, fasvände elen, smorde lite, och allt startade och slamrade som det skulle. Eftersom det var på kvällskvisten redan, så körde vi på bara en kort stund, men med gemensam energi blev det några kubikmeter i vebon ändå. I morgon blir det betydligt mer, bara vi får hållas.
Väder är en faktor som påverkar, liksom dagsform, men annars vet jag vad som väntar far och son. Speciellt son. Hårt arbete, mycket dricka och fika, prata lite skit, och sedan....Sams och beröm! Ja, ibland kan det vara önsketänkande, men jag tror på honom, ända tills han bevisar motsatsen.

4 kommentarer:

  1. få se lite bilder på dina vedklyvarmaskiner! det känns skönt för vi slipper veden snart. hej jordvärme!

    SvaraRadera
  2. Retsticka!:) Den hembyggda elevatorn och d.o. kapen fungerar perfekt nästan jämt. Lite go känsla att hålla på med grejor som man är nöjd med. Nu pratar jag inte finish och lack! Mer rost, fett och sågspån. Ungefär som jag...

    SvaraRadera
  3. haha inte är du gjord av fett och sågspån, det tror jag inte ;) vi har också en jättegammal kap som rostar sönder snart. den kanske har kapat sitt sista träd.

    SvaraRadera
  4. Men nu har vi "Ett vackert solblänk i elevatorbana". Borde finnas bättre motiv....

    SvaraRadera