torsdag 16 juli 2009

Töfftöfftöfftöfftöff

Det var en dag med traditioner i dag. Inte för att det är ett fastlagt datum, men en valfri dag på sommaren skall man väl städa garaget. Det blev gjort idag, och det mesta skräpet körde vi till tippen. Vi skulle samtidigt spana efter några hjul till den gamla Klippoklipparen. Men några användbara hjul fanns det inte på skrothögen, utan det var bara fel modeller, flera stycken.
Vi slängde det sista skräpet, lite oljegrejor och elskrot, och där stod en till klippare på väg till dränering, men fel sort igen. Jag frågade vederbörande personal lite tafatt, om man blev anmäld om man hittade lite klipparhjul och tog hem. Trevlige sopsorteraren lovade att, visst kunde man få ta något användbart, men man skulle fråga först!
Vi slog igen bakluckan, men halvt på väg in i bilen tycktes det som att någon sa Klippo. Sopgubben var bakom något skrot, kylskåp tror jag, och rotade, medan han tittade åt vårt håll. Jo men där stod det en röd och gul maskin. Utan handtag, men med 4 hp. Och helt onödigt, utrustad med drift. Men hjulen var fräscha, det var huvudsaken. Ta hela sa han, och det gjorde vi.
Först laga startfjädern. OK. Sen kolla gnistan. OK. Olja, ja det fick vi fylla lite. OK. Bensinslang, alldeles sprucken, och ersättaren togs från kylaren på skrotbil. OK. Ingen kniv och bult, men lånade från ordinarie skrutten. OK. Bensinlocket borta, men bromsoljelocket på skrotbilen kanske. OK. Tanka, kolla läckage. OK. Drog lite i snöret, och självklart så startade den. OK.
Slängde ut den på gräsmattan, fortfarande utan handtag, och den töffade och gick, och gasreglaget, som satt där nere, funkade bra. Driften, hur är det med den? Slog till spaken och visst snurrade det där framme. Till hälften... ok?
Det var alltså inte som det skulle, för bara ena hjulet drev. Men töffade på, det gjorde det, och jobbigt för ryggen utan handtag var det. Men det var nog därför den kastades. Fel på starten och felaktig, misshandlad låsmekanism i höger fram. Eller så var det väldigt jobbigt utan handtag!
Men nu är frågan: Vi skulle ju bara ha ett par hjul, och nu fick vi en som funkar minst lika bra i motorn som den vi hade. Vilken skall vi laga? Vi har bara ett handtag, en fungerande kniv, en halvfungerande drift, och bakhjul bara till en av dem. Nu blev det svårt.
-Drift! sa junior. Men på vår steniga krångeltomt? -Drift! hörde jag en gång till. Men jag är skeptisk, både till att hantera och till att laga sånt skrot. Får jag bestämma, och det får jag, tror jag, så blir det som vi tänkte från början. Bara byta hjulen på trotjänaren. Och kanske motorn...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar