söndag 20 september 2009

Drängen Alfred

Han var nog tonåring en gång i tiden, Alfred. Och kanske det var då han lärde sig tycka om något jordnära, sysslorna som kanske inte krävde den högsta teoretiska bildningen. Men som ändå betyder något för individen och omgivningen. Eller så var det bara det som fanns att välja på i de knapra tiderna i sagosmåland.
Dagens tonåring kan göra på precis samma sätt utan att vara direkt tvingad till det. Det är inte så dumt att prova på att vara dräng för en tid. Men nu är det traktorer, tröskor och rundbalspressar som gäller.
När dagens tonåring varit borta en hel dag och det förväntas att han skall komma hem kan det ofta gå en halv dag till innan han är klar. Nyss var de inte ens klara på åkern, där de varit hela dagen. Balning, balning...och lite balning, timme efter timme. Och de hade såklart inte tråkigt en sekund.
Och sedan skulle drängen ha rejält med kvällsmat innan han åkte hem. Det var inget att resonera om. Jag kan slå vad om att det har varit en av de bättre dagarna på mycket lång tid, med jobb på bästa kompisens gård, med traktorerna och en del koskit. Det blir en skön kväll sen. Efter rengöringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar