tisdag 10 mars 2009

Prao

Jag minns lite grann från högstadiet, även om det var ett tag sedan. Men jag minns inte säkert om det var åttan eller nian, men det har mindre betydelse. Pryo hette det då. Två hela veckor, och praktiken var förlagd till ett bygge.
Vilken höjdarpraktik! Ett av stadens större byggprojekt, ett bostadsområde av modernaste snitt. Det var loftgångshus i två våningar som var på modet. Betongstommar gjöts på löpande band, med hjälp av kranar och snusande gubbar. Tak stolpades upp och kläddes med papp och fasaderna bestod av tegel och trä. Vitt fasadtegel och röd träpanel.
Fyrkantiga lådor med nästan platta tak. Jag åker förbi detta bostadsområde nästan varje dag, på väg in mot stan. Och märker att det var ett tag sedan. Det syns så väl vad tiden gör med sådana hus. Nöter och spräcker. Fräter på trä och puts. Och de blir aldrig riktigt fina, hur mycket man än skulle måla och bättra.
Det var verkligen två roliga veckor, med intressanta arbetsuppgifter. Jag låg på som en rem redan då, för att få göra allt vad gubbarna gjorde, och det var det bästa. Men det dröjde inte så lång tid tills själva husen tappade sin glans. Och det var då jag började glida över till att bli bakåtsträvare.
Med det vill jag säga, att det som har stått sej i hundra år eller mer, det kan troligtvis vara rätt bra. Stilen på hus, propotioner och former. Även fasader, andra ytor och utsmyckningar.
Jag tycker att många gamla hus har så genomtänkt yttre utformning, ofta inte bra planlösningar, men yttre skönhet. Det är rätt viktigt hur ens hem ser ut, både på in och utsidan. Ungefär lika viktigt som hur en maträtt är presenterad på en tallrik.
Men många gamla hus tas tillvara på ett bra sätt nu tror jag. Och jag hoppas bara att det, inte är något mode som går över.

Och jag som gillar gamla fina hus, smällde upp ett sprillans nytt själv, på åttiotalet! Kanske lite tokigt? Men så långt jag orkade och klarade av skulle det gamla sekelskifteshusets stil råda, trots diverse modernare material.
Allt blev inte helt bra, för det var ju lite nytt och så där, men herregud vad gammalt och småskabbigt det börjar kännas redan. Det ser lovande ut.

4 kommentarer:

  1. Byggaren Pärs nytänkande:

    Känner i hela kroppen hur mina intentioner gällande "Fjärrvärme till alla i Bollnäs kommun" kommer att tas upp:

    Miljösidan hurrar entusiastiskt, drar med sig kommunledningen som heltänder, de ska nu sätta Bollnäs på världskartan som den supermiljövänliga kommunen.
    Det smarta är att flytta befolkningen till fjärrvärmet istället för tvärtom!!!

    Man gräver snabbt ned ett vittförgrenat nät av fjärrvärmerör på lämplig obebyggd mark inkl åkermark.
    Ett ekonomiskt överslag visar att det är ogörligt för kommunen att smälla upp det tänkta baracklägret som ska hysa hela kommunens befolkning som mot bättre vetande hade bosatt sig utanför tätorten.

    Men ett ljushuvud kommer då på att eftersom det ändå blir en massa ödebebyggelse i utmarkerna så får inflyttarna ta med sig rivningsvirke från sitt gamla boende (skall ändå brännas ned när flytten är genomförd).

    För att kunna gå iland med uppvärmningen har kommunen stipulerat en enda byggnad per hushåll av max friggebostorlek!
    Uppvärmningen per hushåll begränsas till XX kWH per år för att ej behöva bygga ut värmecentralen ytterligare.
    Så i överlevnadsintresse åligger det bar och en att bygga sin friggebod med tillräcklig isolering.
    Ett observandum är att fastighetsskatte är oförändrad trots flytten...alla måste ju ställa upp för kommunen. Tomterna är minimerade...men va fan människan är anpassningsbar.

    Någon framkastade att två grisar per hushåll skulle helt eliminera fjärrvärmebehovet.
    Men då fick han genast på nöten...visst skulle det fungera men vitsen med hela projektet som skulle visas upp inför hela världens ögon var ett miljövänligt fjärrvärmeprojekt. Punkt slut.

    Någon annan tyckte det skulle vara synd att elda upp stugor i attraktiva områden, nära vatten och så. Fick genast gehör hos kommunledningen som på stående fot beslöt att dessa objekt skulle sparas och stå under personligt överinseende av kommunledningens utvalda personal.
    De skulle omedelbart bege sig ut för inventering/insamlande av nycklar...förhindrande av otillbörlig rivning.

    Någon framkastade också att utöka antalet sparade objekt som sommartid kunde hyras ut till turister. Denna inkomst kunde oavkortat tillfalla de stackars underbetalda kommunlednigsmänniskorna som en gratifikation för denna lysande fjärrvärmeidée. Alla klappade händerna.

    Som en vänlig gest till de inflyttande skedde allt detta under varma sommaren. Brandröken låg tung över nejden detta år.

    Ett antal vattenkranar hade förutseende nog installerats...men avloppsnät hade ingen haft tid med/glömt bort.
    Det beslöts att de boende själva skulle få ordna detta efter bästa förstånd med sin egen ekonomi. Dock kunde kommunens förråd låna ut 5 st spadar så de boende kunde börja med avloppsdiken.

    Elframdragningen var dock fixad...en kabel låg vid tomtgränsen, 1-fas 10A

    Kommunledningen satt så och gottade sig med förslag på hur insparade pengar skulle kunna användas till nya fantastiska projekt. Alltid var det någon som hade en släkting som kunde ställa upp på det ena och det andra...
    Inbesparingarna kom från minimerad snöröjning, inhiberade skolskjutsar genom skolcentralisering...ja i princip nedläggning av allt som tidigare onödigtvis varit en kommunbelastning från de perifera delarna.

    Ett nytt motto för kommunen hade givetvis presenterats: "Framtidskommunen Bollnäs....vi är redan där!"

    Förslagsställaren blev vederbörligen tackad med en rundlig dusör.

    Men den som egentligen var upphovet till denna samhällsnydaning med ett mail en gång i tiden var glömd....otack är världens lön.

    SvaraRadera
  2. TACK, för världshistoriens längsta kommentar. Den var värd att hamna på DIN EGEN kommande blogg!
    (Fattar inte varför han är så blyg med det, fegt rent utav!)
    Kom igen nu BÖRJE, lägg upp den!
    (Nej lägg inte upp DEN, hur tänker du, utan jag menar TEXTERNA till omvärlden. Skicka lösenordet hit bara så skall jag hjälpa dej:) haha)

    SvaraRadera
  3. Vilken kommentar. Börje: Jag hittade nånting idag på jobbet som du måste berättade vad den är till. Titta gärna förbi nåndag båda 2!

    SvaraRadera
  4. Det skall jag nån dag snart, titta in.
    Börje har kanske lite ont om bokstäver nu. Lugn,BK, de fylls på på natten i din dator, det gör de hos mej. Vete fasen hur det går till, men word, är det inte nåt sånt...

    SvaraRadera