lördag 24 oktober 2009

Knivig innedag

Idag kändes det som en slö innedag redan mellan säng och frukost. Junioren propsade på att vi skulle slöjda lite idag, och efter lite dividerande om vad vi skulle göra blev det knivslöjd. Alltså att försöka att yxa till varsin kniv, av det skrot och övrigt material som fanns att tillgå.
Efter letande i gömmorna efter gamla sparade knivblad, bitar av olika träslag och annat, så satte vi igång i pannrummet.
Vi formade om varsitt gammalt knivblad och slipade upp det någorlunda. Det tar sin tid på en vanlig slipsten och efter det blev det inte mycket mer gjort på knivarna, förutom metallskoningen på skaftet närmast eggen, som passades in så tätt som möjligt på bladets tånge, närmast eggen.
Tånge är den del av bladet som fästs in och göms i handtaget. Där skall nu fyllas på med lite olika träslag i skivor, och kanske en del andra udda dekorationsmaterial. Fantasi och vad som finns tillgängligt avgör vad det blir. Det enda som bestämts är att det skall bli varsin vardagskniv, och inte något att hänga på väggen.

Det som skall hänga på väggen är hans första kniv, den han gjorde med mycket omsorg och kärlek i slöjden under ett antal veckor. Den används inte till att skära med. Den används till att se och känna på, och att vara stolt och nöjd över, och det är inte fy skam.
Att han blir nöjd med sin, den här gången med, är jag nästan säker på, för den skall verkligen gå att använda. Det var nog den enda nackdelen med den förra....Den gick bara inte att använda! Blank, slät och polerad till skön oanvändbarhet. Vi gör troligen lite skavanker från början den här gången, så går det lättare att börja bruka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar