söndag 11 oktober 2009

Torrskodd

Tog bara in en gammal nedblåst björk från vassviken här nedanför. Det var inget jättekrångligt direkt, men jag befarade plurrning, eftersom det var bara stammen att balansera ut på.
Med motorsåg, block och rep, vinchades den in i bitar, tills bara grövsta stammen återstod. Den får tas från isen, kapad i bitar, när den bär mej. Fem cm is räcker kanske, för jag är lätt...
Det låter kanske som en farlig balansakt med motorsåg, men största risken är nog plurret. Sågningen har jag stor respekt för och det är ett måste att tänka på säkerheten och detta till hundra procent. Att tänka till en minut extra är bra för att kunna ställa upp sej själv stadigt och säkert. Innan man startar...
Sen var det bara att dra! Och det gjorde de andra familjemedlemmarna så energiskt. Vad lämpligt! Men ineffektiv vedhantering var det garanterat. Motiveringen får därför vara bara landskapsvård, och inget mer. Och att slippa reta sig på en fallen björk i strandkanten i tjugo år.
Vi har fått till det rätt fint där på grannarnas sjöstrand, men det är i huvudsak på grund av att de orkar så bra själva. Röjer och släpar ihop ris i kasar. Eldsjälar kan man säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar