söndag 12 april 2009

Orimmat sött sidfläsk

En version av vårdikt , tidigare skickad i original till pensionären för att förvirra honom.
Hoppas ingen blir för förvirrad i vårstöket och går på gårdspumpen eller krattar sig i handen. Eller maskar i komposten. Det bara gled över till att ha u som favoritbokstav den dagen. Men i hade jag priblem med , men nu är vi sams igen. Men i luras fortfarande, som lite retig hämnd.

UUUU VILKEN DAG!
Nu blir det mycket utomhusvara. Ära. Bliva. Göra. Höra. Bära. Röra. Störa. Ööäi går ju bort nu. Du då. Inte sura.
Bara stå ut ute. Gå ut bara. Fast vissa av oss redan är lite ute. Lurad en stund. Ute som i ett uland. I en underbar lund. Rusa hasa ute på ett sluttande plan som en utterkana. Tulta runt som en rusig fullbult. Förundrad.
Kul som ett kulspel. Bultbräda. Bus i fågelsus. Sus och dussin påskdun.
Dunsa ner på sista snökluns. Pulsa i sista drivan. Rulla som en luns. Bums se och uppleva.
Slunga bort en blick som en bumerang. Ducka med tuppkam som en punkare. Dunder.Tung rekyl av vår. Mer än ett uns till grundmur.
Mumsmums och kaffe. Skumt. Skummig dusch i skum belysning. Full dosa snus. Väldigt sen lunch. Dumt.
Tuff uppförsbacke på vår grusväg. Dikestur på den turen. Tussiga tussilago i mugg. Underbart under livet.

2 kommentarer:

  1. För att den ovetande allmänheten lära sig förstå storheten i Ps rimmande tar jag mig friheten att lägga in ett av mina många uppmuntringmail som kommit P till del under tidernas lopp.


    Ja P du skriver och präntar...men livet går vidare och nu har du nått fram till de allra främstas/bästas gebit....kvädet!!! Grattis!


    Du vet...vikingatid, långbordet, öl, bmi-mat i mängd,ev mjöd, mera öl, ännu mera öl, så ryter ölbrusige Hövdingen i högsätet vid bordsändan...tystnad...nu ska P ge mig ett kväde...alla stirrar vördnadsfullt på dig...totalt överraskad tar du lugnt ett par djupa klunkar ur sejdeln...torkar skägget med baksidan av handen...nu gäller din och de dinas framtid...du harklar...hjärnan på högvarv (fan varför skulle jag dricka de tre sista stopen...) ser Hövdingen i ögonen och med tordönsstämma....

    Ja vad kvad du? Här är gamla repriser bannlysta. Det gäller att komma en nyhet som får alla fullbultar att andäktigt hålla tyst, eller något äventyr i främmande land som typ ingen kan kolla sanningshalten i. Men först o främst gäller det att smörja Hövdingen med hans överdrivna eskapader och egenskaper.

    Ja P om du känner minsta tvivel på dina kväden...träna då innan du råkar i ovanstående situation.
    Läs först gärna "Röde Orm", Snorre Sturlasons Konungasagor,Gunnlaug Ormstungas Saga, Giisle Súrssons saga, Grettes Saga. Glöm ej Njáls saga. Snorres Edda. Rimorna

    Sedan kan du börja på allvar med kvädesskaparna nedan.
    Bland hirdskaldernas verk kan du välja Egill Skallagrímsson, Kormákr Ögmundarson, Hallfred Ottarsson, Sighvatur Pórdarson. De här nämnda med versmåttet drottkväde samt ett svårforcerat bildspråk, kenningarna.

    SvaraRadera
  2. Det där med att smörja med hans överdrivna eskapader och egenskaper skall jag genast sätta i första rummet, för det är krattat i manegen, Hövding Börje Ormsnorre. Skyll sig själv:)

    SvaraRadera